Bovenkerk vol heilige 'dwazen'

Gepubliceerd op 4 maart 2022 om 15:42

KAMPEN - ‘Nood leert bidden’ is het gezegde. Maar de nood in Oekraïne leerde verschillende kerken en voorgangers ook om samen snel te schakelen, om samen binnen een paar dagen een gebedsdienst voor te bereiden met als thema ‘Kampen bidt voor Oekraïne.’ De hoge opkomst in de Bovenkerk sprak boekdelen over de betrokkenheid en het verlangen van honderden Kampenaren om bij elkaar en bij God te schuilen.

Het is niet bij bidden alleen gebleven. Burgemeester Sander de Rouwe noemde ook dankbaar de vele initiatieven vanuit lokale kerken en organisaties om concrete hulp te bieden. Daarnaast was er een collecte, waar gul werd gegeven aan Children’s Care Oekraïne, in Beregowo.

Tijdens een korte overdenking werd de vraag gesteld hoe dit geweld te stoppen in Oekraïne. ‘Natuurlijk door je te verdedigen, met wapens. Maar een oorlog heeft ook heilige dwazen nodig. Mensen die weerloos en wapenloos, met lege handen opkomen voor de vrede.’ Tijdens deze avond, waar verschillende Kamper voorgangers een rol hadden en waar christenen uit vele verschillende kerken samen kwamen, voegden de aanwezigen zich vanuit een doorleefde eenheid ‘bij het gezelschap van al die heilige dwazen die oproepen tot vrede,’ aldus dominee Wilbert Dekker tijdens zijn overdenking.


Een hoopvol signaal dat dit idee van vrede niet alleen maar een utopie was, bleek ook op deze avond. Enkele van de eerste Oekraïnse vluchtelingen die Kampen hebben bereikt waren ook aanwezig. Zij gingen de Kampenaren voor in het bidden, vanuit hun moedertaal. Nadien werd er door een Russische vrouw gebeden in het Russisch. Een ontroerend moment, waar deze talen en personen opeens heel dichtbij kwamen, in Kamper stadskerk. Oekraïners, Russen en Kampenaren waren één in hun gebed om vrede en één in het geloof, waar menselijke grenzen hen ook scheidden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.